זוגיות בחגים: איך לשרוד את החג לבד

"אתם יכולים להגיע לערב החג שפופים ומבוישים, אבל אתם יכולים גם אחרת. אם תצאו מהבית כשאתם זוכרים מה אתם שווים – כך יראו אתכם וכך גם יתייחסו אליכם". זריקת הרגעה לרווקים שחוששים מארוחת החג הקרובה

הפגישה הראשונה שלי הבוקר, מספר ימים לפני ראש השנה, הייתה עם שרון (השמות בכתבה בדויים), רווקה בת 36, שחרדה מן החגים. אחיה הצעיר ממנה נשוי ומצפה לילד, לאחותה הקטנה, שמסיימת תיכון יש חבר, ורק היא עדיין לבד. במצב הנוכחי אין לה ברירה, טענה בפני באופן שאינו משתמע לשתי פנים – היא עומדת להיות בודדה ומבואסת לאורך כל החג. חברותיה הנשואות יתנכרו לה ובבית הוריה תאלץ לצפות באחיה המאושרים – ולהרגיש הכי דפוקה שאפשר.

קשיי הרווקות מועצמים בחגים. כולם מסתדרים בזוגות ובמשפחות, ורק אתם לבד. המבטים המרחמים ממילא שאתם מקבלים מכל עבר, יגיעו לשיא בערב ראש השנה. אפילו אחות של אמא, זו שהתחתנה מאוחר (אבל לא עד כדי כך מאוחר) תסתכל עליכם במבט שגורם לאי נוחות.

ההורים ישתדלו להימנע מלהביט בכם, אבל אמא תעמוד ותסתודד עם הדודות, ותשלח לעבריכם עיניים עצובות. בסופו של דבר היא לא תצליח להתאפק, ותשאל: "מה, עדיין לא מצאת אף אחד מספיק מתאים? מה קורה לך?", ואתם לא תדעו איפה לקבור את עצמכם. בין אם אתם רוצים זוגיות, ובין אם אתם בכלל לא מוכנים לכך עדיין, השנה החדשה עלולה להיות מעיקה. מה עושים?

החליטו לנצח

שרון נכנסה לחדרי בהחלטה ברורה – היא הולכת לסבול, ואין לה ברירה אלא לסבול. עם החלטה כזו דרמטית, אין ספק שזה כל מה שתצליח להרגיש. אבל אפשר גם אחרת! בחרתי להעמיד את שרון מול המראה. ביקשתי שתספר לי מה היא רואה תוך כדי דיבורה על אומללות ערב החג. היא ראתה אישה עצובה עם פנים מרירות מעט, כתפיים שפופות וגוף רפוי.

אחר כך ביקשתי שתתבונן שוב ותספר לי על ההצלחות שלה השנה, על הדברים שכן השיגה ועל החלומות העתידיים שלה. ביקשתי שתחשוב על החלומות הללו כעל משהו שהיא משוכנעת שעומד להתגשם. לאט-לאט השתנה המבט בעיניה, כתפיה התיישרו והיא נראתה כמו שרון שאני רגילה לראות – אישה נאה, מתוקה ומושכת שמצליחה להעניק תחושת ביטחון ונינוחות לכל מי שסובב אותה.

"עכשיו תבחרי", אמרתי, "את יכולה להגיע לערב החג שפופה ומבוישת, אבל את יכולה גם אחרת. אם תצאי מהבית כשאת זוכרת מי את ומה את שווה – כך יראו אותך וכך גם יתייחסו אליך. אני מבטיחה לך שהמבטים יהיו אז פחות מרחמים, ושגם ההתמודדות עם המבטים תהייה קלה יותר עבורך".

"חטא הרווקות"

שאלתם את עצמכם פעם למה כל-כך קשה לכל הנשואים סביבכם עם העובדה שאתם רווקים? למה המבט שלהם מרחם כל-כך, ולמה הוא גורם לכם להרגיש נחותים? ובכלל, מה כל-כך נורא בלהיות רווק? האם זה באמת אומר עליכם את כל אותם דברים איומים, הנשקפים במבטם?

מי שמכיר אותי יודע שלמרות תפקידי כמאמנת ויועצת אישית וזוגית, אני לא מיסיונרית של זוגיות. אני מאמינה שזוגיות מתאימה לרוב האנשים, אך לא בהכרח לכולם ובוודאי שלא בכל עת. אני יודעת שהסיבה לכך שמישהו לא נמצא בזוגיות למרות שהוא רוצה בכך, איננה בגלל שהוא שווה פחות, אלא בעיקר כי הוא תופס את עצמו כשווה פחות.

זה גם לא בגלל שהוא איננו יודע ליצור קשרים ארוכי טווח או כי נכשל בקשרים (אפשר לחשוב שכל הנשואים סביבכם מצליחים בקשרים שלהם), אלא כי הוא לא מוכן להתפשר על קשר אומלל, או על בן זוג שאינו גורם לו אושר. ואולי זה בדיוק החטא הנורא שלכם, הרווקים. אולי אתם משקפים לכל הסובבים אתכם את העובדה שאתם, בניגוד אליהם, לא מוכנים להיות נשואים רק משום שכך עושים כולם.

אולי אתם משקפים להם את הפחדים שהם עצמם נכנעו להם, ואילו אתם אינכם מוכנים להיכנע להם. אולי החטא הנורא שלכם הוא חטא האומץ, התעוזה, חוסר המוכנות להתפשר והבחירה לחיות את החיים בדיוק כפי שאתם רוצים שהם יהיו – ולא פחות מכך.

אני מזמינה אתכם לקחת איתכם את המחשבה הזו לערב החג. אני מזמינה אתכם להחזיר לדודות המרחמות מבט מרחם משלכם, ולשאול את עצמכם האם המבט שלהם באמת רק מרחם, או שהוא אולי גם קצת מקנא.

צרו לעצמכם שעור פרטי בזוגיות

עם גב זקוף ומבט מפוקח, אתם יכולים להפוך את ראש השנה לשיעור פרטי בזוגיות. אתם יכולים להזכיר לעצמכם איזה זוגיות אתם ממש לא רוצים, אבל גם לזהות אצל הקרובים אליכם את אותן מערכות יחסים שכן מוצאות חן בעיניכם.

אחד הפחדים המרכזיים של רווקים ורווקות, הוא הפחד למצוא את עצמם בזוגיות רעה. הדרך הטובה ביותר להרגיע את הפחד הזה היא לבלות עם זוגות שאותם אתם מעריכים, ולראות את הדברים היפים הקיימים אצלם, גם אם לפעמים הם רבים ומתווכחים.

נכון, חלק מן הזוגות חיים רע, חלקם לא מצליח ליצור אינטימיות וחברות אמת, אבל יש רבים אחרים שכן מצליחים ליהנות זה מזו ולהוות מקור לעוצמה וצמיחה זה עבור זו. בחג הקרוב, נסו לראות את הצדדים החיוביים בזוגיות ובמשפחתיות של הסובבים אתכם. החליטו שבמקום לקנא ולהרגיש אומללים, אתם הולכים לבלות עם אותם זוגות שהזוגיות שלהם יכולה לשמש לכם מקור השראה, והחליטו ללמד את עצמכם באמצעותם שזוגיות יפה אכן קיימת – ושזו הזוגיות שתהייה גם לכם.

ולבסוף – נצלו את הדודות לטובתכם

קל יותר לעשות שולם עם הסביבה, כאשר אתם בשולם עם עצמכם. ברגע שהמבט המרחם של הדודות יאיים עליכם פחות, ברגע שאתם עצמכם תרגישו טוב עם מי שאתם ולא תרגישו רע כל-כך עם העובדה שעדיין לא מצאתם את בן הזוג המתאים, תוכלו לנצל את הרצון הטוב של הסביבה (או את רצונם שתהיו סוף סוף כמו כולם) לטובתכם הפרטית.

אתם יכולים למשל לבחור לספר להם איזה בן זוג אתם מחפשים ואפילו לרתום אותם לעזרתכם. במקום לסרב בכעס לכל הצעת שידוכין שהקרובים לכם מעלים, בררו את ההצעות בקפידה, בקשו תמונה של המועמד/ת, וצרו לעצמכם הזדמנות נוספת להכיר. אם תחשבו על זה רגע תגלו, שזה אפילו יכול להצליח!
כמובן, שאתם יכולים גם לסרב ולהודות על ההתעניינות באופן מנומס, אך אסרטיבי. תתפלאו כמה אסרטיביות עדינה סוגרת פיות הרבה יותר מהר מאגרסיביות בוטה.

שרון החליטה לאמץ את ההצעות שלי ויצאה מן הפגישה שלנו בחיוך. אני מאמינה בכל ליבי שבשנה הבאה היא תחגוג את ראש השנה עם בן זוג – אחד כזה שתהיה שמחה בו באמת – לא פשרה.

אני מאחלת גם לכם חג שמח, שנה של צמיחה והגשמת כל המשאלות!

לקריאת כתבות

מידע ליצירת קשר

צרו איתי קשר

כלי נגישות